Zum Inhalt springen

Liste van Staten in Afrika

Vun Wikipedia

De Liste van Staten in Afrika list de unafhängigen Staten un afhängigen Gebede up den Eerdeel Afrika up. De grote Deel van den Staten sind Liddmaten van de Afrikaanschen Unioon


Dat Sinaihalveiland binnen Ägypten liggt geograafsch in Asien, de grote Deel van den ägyptschen Staatsgebeed liggt man in Afrika.

Egenständige Staten[ännern | Bornkood ännern]

De 54 Staten in düsse Liste under sind Liddmaten bi den Vereenden Natschonen un geld för alle andere Staten as legitim:

Plattdüütsche Name Höövdstad Inwòners 1. Juli 2021[1]

(Mio)
Pläcke in 1000 km²[2] Inw. per km² Flag­ge ISO-3166-1-Code
Kortform Langform alpha-3 alpha-2
Ägypten Arabische Republik Ägypten Kairo 109,3 1.001 109,8 Agypten EGY EG
Algerien Demokraatsche Volksrepublik Algerien Algier 44,2 2382 18,5 Algerien DZA DZ
Angola Republik Angola Luanda 34,5 1247 27,7 AngolaAngola AGO AO
Äquatoriaalguinea Republik Äquatorialguinea Malabo 1,6 28 58,3 Äquatoriaal-GuineaÄquatoriaal-Guinea GNQ GQ
Äthiopien Demokraatsche Bundsrepublik Äthiopien Addis Abeba 120,3 1104 120,3 Athiopien ETH ET
Benin Republik Benin Porto-Novo 13,0 115 99,1 Benin BEN BJ
Botswana Republik Botsuana Gaborone 2,6 582 4,6 Botswana BWA BW
Burkina Faso Burkina Faso Ouagadougou 22,1 274 80,8 Burkina FasoBurkina Faso BFA BF
Burundi Republik Burundi Gitega 12,6 28 483,7 Burundi BDI BI
Dschibuti Republik Dschibuti Dschibuti-Stadt 1,1 23 47,7 Dschibuti DJI DJ
Elfenbeenküste Republik Côte d’Ivoire Yamoussoukro 27,5 322 86,4 Elfenbeenküst CIV CI
Eritrea Staat Eritrea Asmara 3,6 118 29,9 Eritrea ERI ER
Eswatini Köningriek Eswatini Mbabane 1,2 17 68,7 Eswatini SWZ SZ
Gabun Gabuunsche Republik Libreville 2,3 268 9,1 Gabun GAB GA
Gambia Republik Gambia Banjul 2,6 11 260,9 GambiaGambia GMB GM
Ghana Republik Ghana Accra 32,8 239 144,3 Ghana GHA GH
Guinea Republik Guinea Conakry 13,5 246 55,1 Guinea-a GIN GN
Guinea-Bissau Republik Guinea-Bissau Bissau 2,1 36 73,3 Guinea-BissauGuinea-Bissau GNB GW
Kamerun Republik Kamerun Yaoundé 27,2 475 58,4 Kamerun CMR CM
Kap Verde Republik Kap Verde Praia 0,6 4 145,9 Kap VerdeKap Verde CPV CV
Kenia Republik Kenia Nairobi 53,0 580 91,3 Kenia KEN KE
Komoren Unioon van den Komoren Moroni 0,8 2 441,5 Komoren COM KM
Kongo, Demokraatsche Republik Demokraatsche Republik Kongo Kinshasa 95,9 2345 42,3 Kongo Demokratische Republik COD CD
Kongo, Republik Republik Kongo Brazzaville 5,8 342 17,1 Kongo Republik COG CG
Lesotho Königriek Lesotho Maseru 2,3 30 75,1 Lesotho LSO LS
Liberia Republik Liberia Monrovia 5,2 111 53,9 Liberia LBR LR
Libyen Staat Libyen Tripolis 6,7 1760 4,0 Libyen LBY LY
Madagaskar Republik Madagaskar Antananarivo 28,9 587 49,7 Madagaskar MDG MG
Malawi Republik Malawi Lilongwe 19,9 118 210,4 Malawi MWI MW
Mali Republik Mali Bamako 21,9 1240 18,0 Mali MLI ML
Marokko

sunder Westsahara
Königriek Marokko Rabat 37,1 447 83,1 Marokko MAR MA
Mauretanien Islaamsche Republik Mauretanien Nouakchott 4,6 1031 4,5 MauretanienMauretanien MRT MR
Mauritius Republik Mauritius Port Louis 1,3 2 639,9 Mauritius MUS MU
Mosambik Republik Mosambik Maputo 32,1 786 40,8 MosambikMosambik MOZ MZ
Namibia Republik Namibia Windhoek 2,5 824 3,1 Namibia NAM NA
Niger Republik Niger Niamey 25,3 1267 19,9 Niger NER NE
Nigeria Bundsrepublik Nigeria Abuja 213,4 924 234,3 Nigeria NGA NG
Ruanda Republik Ruanda Kigali 13,5 26 556,0 Ruanda RWA RW
Sambia Republik Sambia Lusaka 19,5 753 26,2 Sambia ZMB ZM
São Tomé und Príncipe Demokraatsche Republik São Tomé und Príncipe São Tomé 0,2 1 232,4 São Tomé un PríncipeSão Tomé un Príncipe STP ST
Senegal Republik Senegal Dakar 16,9 197 87,7 SenegalSenegal SEN SN
Seychellen Republik Seychellen Victoria 0,1 0,5 233,0 Seychellen SYC SC
Sierra Leone Republik Sierra Leone Freetown 8,4 72 117,4 Sierra Leone SLE SL
Simbabwe Republik Simbabwe Harare 16,0 391 41,3 SimbabweSimbabwe ZWE ZW
Somalia

mit Somaliland
Bundsrepublik Somalia Mogadischu 17,1 638 27,2 Somalia SOM SO
Süüdafrika Republik Süüdafrika Pretoria 59,4 1219 48,7 SüüdafrikaSüüdafrika ZAF ZA
Sudan Republik Sudan Khartum 45,7 1879 25,9 Sudan SDN SD
Süüdsudan Republik Süüdsudan Juba 10,7 644 19,1 Sudsudan SSD SS
Tansania Vereinigte Republik Tansania Dodoma 63,6 947 71,8 Tansania TZA TZ
Togo Republik Togo Lomé 8,6 57 158,9 Togo TGO TG
Tschad Republik Tschad N’Djamena 17,2 1284 13,6 Tschad TCD TD
Tunesien Tuneesche Republik Tunis 12,3 164 78,9 Tunesien TUN TN
Uganda Republik Uganda Kampala 45,9 242 229,5 Uganda UGA UG
Zentralafrikaansche Republik Zentralafrikaansche Republik Bangui 5,5 623 8,8 Zentraalafrikaansche Republik CAF CF

Staten, de nich alle as legitim ankieket[ännern | Bornkood ännern]

Plattdüütsche Name Höövdstad Inwòners

1. Juli 2021[1]

(Mio)
Pläcke in 1000 km² Inw. per km² Flag­ge ISO-3166-1-Code
Kortform Langform alpha-3 alpha-2
Westsahara Demokraatsche Araabsche Republik Sahara El Aaiún 0,6 252 2,1 Westsahara ESH EH

Gebede, de to Staten buten Afrika höört[ännern | Bornkood ännern]

Plattdüütsche Name Höövdstad Moderland Inwòners Pläcke in km² Inw. per km² Flag­ge ISO-3166-1-Code
alpha-3 alpha-2
Alhucemas-Eilanden Spanien 350 0,05 7.000,0
Ceuta Spanien 84.777 18 4.582,5 Ceuta
Chafarineneilanden Spanien 30 0,5 60,0
Kanaarsche Eilanden Santa Cruz de Tenerife un

Las Palmas de Gran Canaria
Spanien 2.153.389 7.492 287,4 Kanaarsche Eilannen
Madeira Funchal Portugal 235.166 801 293,6 MadeiraMadeira
Mayotte Mamoudzou Frankriek 256.518 366 685,9 Mayotte MYT YT
Melilla Spanien 86.487 13 6.454,3 Melilla
Pelaagsch Eilanden Italien 6.494 25 254,9
Peñón de Vélez de la Gomera Spanien 0 0,02
Réunion Saint-Denis Frankreich 861.210 2.503 344,0 Reunion REU RE
Sokotra Hadibu Jemen 42.842 3.814 11,2

Afhängige Gebede[ännern | Bornkood ännern]

Plattdüütsche Name Höövdstad Moderland Inwòners Pläcke in km² Inw. per km² Flag­ge ISO-3166-1-Code
alpha-3 alpha-2
Fransche Süüd- un Antarktisgebede Saint-Pierre up Réunion Frankriek 200 7676 0,02 Fransche Süüd- und Antarktisgebede ATF TF
St. Helena, Ascension un Tristan da Cunha Jamestown Verenigd Köningriek 5.633 391 14,4 St. Helena, Ascension un Tristan da Cunha SHN SH

Nawiese[ännern | Bornkood ännern]

  1. a b UN World Population Prospects 2022. In: population.un.org. Afropen an’n 13. Juni 2023.
  2. Member states of the UN United Nations. In: www.worlddata.info. Afropen an’n 13. Juni 2023.