Kiek in de Köök (Danzig)

Vun Wikipedia
„Kiek in de Köök" in Danzig“

Kiek in de Köök (poolsch:Baszta Jacek; up Platt Bastei Jacek) is en achtkantigen Toorn ut dat 14./15. Johrhunnert in de middelöllrigen Binnenstad van Danzig. De Toorn is 36 m hoog un het en Tegeldack baven up. He is en Part van de middelöllrige üm de Danziger Rechtstadt. De Toorn hat acht Etagen un siene Muurn sind bet to twee un en half Meter dick. In’n 17. un 18. Johrhunnert brok en de Toorn as en Warenlager, man ok as Toorn för’t Kunkeluren un as en Kaschott un Fängnis.

Naam[ännern | Bornkood ännern]

De Naam Kiek in de Köök is en plattdüütschen Naam för en middelöllrigen Toorn. Dat is egentlik so ene Spaaßnaam, vanwegen dat en seggt hett, en kann van düssen hogen Toorns direktemang in de Stadbörger jüm ehr Köken kieken. De Naam werrt ok för annere Toorns bruukt, as de Kiek in de Köök-Toorn in Revel, oder de Kiek in de Köken Toorn in Meideborg.

De poolsche Naam van de Toorn Baszta Jacek (up Platt bedüdet dat Bastei Jacek) is en Naam to Ehren van Jacek Odrowąż (Hyancintjhus van Polen). Hyancinthus was de eerste Dominikaner in Polen un is en belangrieken pollschen Hiligen.