Slott Finspång

Vun Wikipedia
Slott Finspång, Vördersiet
Slott Finspång, Rücksiet

Schloss Finspång (sweedsch: Finspångs slott) is en Slottanlaag in de sweedsch Provinz Östergötlands län. Dat liggt up en langstreckt Halfinsel in den Stroom Finspångå in de glieknaamig Gemeend Finspång.

Laag un Geschichte[ännern | Bornkood ännern]

De Hööftgebäude van dat Slott wurrn in de Johren 1668 bit 1685 dör Louis De Geer ut de Nedderlannen nah Plääns van sien Landsmann Adriaan Dortsman upricht. De Stuckarbeiten wurrn dorbi ganz överweegend dör Carlo Geronimo Carove utführt. Bit Enn’n van dat 18. Johrhunnerts wurrn Flögelanbauten un wiedere Gebäude dör de Nahfohren van De Geer, insbesünnere dör sien glieknaamig Enkel, upricht. Slott Finspång gellt hüüd as typisch Landslott ut de karolinisch Tiet.

To dat Slott hörrn de Slottkapell in den nördlichen Deel van de Anlaag un de Slottpark. De Park wurr in de Johren 1690 bit 1820 in mehreren Deelstrecken anleggt un af 1790 to en engelschen Landschapsgorden umgestalt. In den Park stahn en Auroratempel ut dat Johr 1791, en Lusthuus ut dat Johr 1821 un en Orangerie.

Hüüd is dat Slott in den Besitt van de Firma Siemens. Dat Slott un de Nebengebäude sünd nich för de Allgemeenheit togänglich, de Slottpark dorgegen woll.

Weblinks[ännern | Bornkood ännern]

Slott Finspång. Mehr Biller, Videos oder Audiodateien to’t Thema gifft dat bi Wikimedia Commons.

Koordinaten: 58° 42′ 35″ N, 15° 46′ 15″ O