Kreis Noordfreesland

Vun Wikipedia
Noordfreesland binnen Sleswig-Holsteen
Noordfreesch Flagg

De Landkreis Nordfreesland (Noordfreesch: Nordfraschlönj, Nordfriislon, Nuurdfriisklun, Hochdüütsch: Nordfriesland) is een Landkreis binnen Sleswig-Holsteen.

Rebeet[ännern | Bornkood ännern]

Dat Rebeet weer fröher (bit 1864) Deel van dat oold Hertogdom Sleswig. In’t Süüd scheedt de Eiderstroom de Kreis Noordfreesland van de Landkreis Dithmarschen. In’t Noord warrt de Kreis dör de Däänsch-Düütsch Grens afscheedt. To Oost van de Kreis Noordfreesland liggt de Landkreis Sleswig-Flensborg. Deelwies löppt de Grens tüschen de beid Kreisen langs de Treen, dat's een Nevenstroom van de Eider. To West liggt de Noordsee. De Eilannen en Halligen in de Noordsee höört ook bi de Kreis Noordfreesland - uter Helogland, dat behöört to de Landkreis Pinnbarg. Städter van Belang binnen de Kreis sünd Niebüll (nfr. Naibel), Tünn (nfr. Taning, hdt. Tönning) en Husum (nfr. Hüsem). Husum is de Kreisstadt, wor de Kreisadministratschoon in sitt.

De Kreis spreedt sick över 2.048,61 km², över Masch en Geest. In 2010 harr de Landkreis 166.000 Inwahners. Up jed km² levt denn so 81 Inwahners.

Talen[ännern | Bornkood ännern]

In Noordfreeslaand warrt veer Talen praat, de offitschell good kannt sünd: Noordfreesch, Düütsch, Plattdüütsch, Däänsch. Spraken warrt Standard-Däänsch en de Dialekt Sønderjysk.


Weblenken[ännern | Bornkood ännern]